Mycket välkommen!

Välkommen till min blogg. Kommentera gärna! Kom gärna med tips!

onsdag 6 juli 2011

SEMESTER på allvar!

Nu har jag så äntligen "riktig" semester ett par veckor. Känns super skönt. Har just avslutat ett par jobbnätter. Inte mycket sömn de sista dygnen och har för första gången sen jag flyttade hit varit ner och sett lite på evenemang runt politikerveckan i Almedalen.  Freja gillar detta mycket folk mycket mycket av allting. Men var är alla kändisar!! jag trodde det skulle myllra av kända ansikten men nej... förmodligen beror det på att jag aldrig känner igen någon på gatan. Gick förbi och hälsade på Runar Sörgard med son för ett par år sedan men fattade först dagen efter att det var han när det stod i tidningen. Min kommentar  "Jaha så det var han jag mötte!".

Vi promenerade ner till Almedalen och vankade runt i hamnen mm, det var världens dimma och det kom riktigt kalla stråk ibland - rena Hitschockkänslan, men inget regn. Kenneth kom efter i bil efter en lång stunds letande efter parkering. Och Ivar (Ingegerds man) kom cyklande när vi stod och väntade nere i hamnen.

mycket båtar i hamnen

ännu mer båtar

Polisen håller ett vakande öga nere i hamnen!

Hamnplan 5 året-runt-krogen har besök av LO

Kenneth försöker komma över på väg till Almedalen



Lite ögonblicks bilder. Det är det  fina med att bo här man får både storstadskänsla och landsbygdskänsla. Ena stunden är det fullt med kändisar mediabevakning och fullt fokus och nästa stund är det bara "vi" som bor här - vanliga människor. I helgen hade vi ju stort besök från den amerikanska politiken och rättvisekämpen Jesse Jackson. Är det stort??





Jesse Jackson: "Veckan är unik"

Människorättskämpen Jesse Jackson hyllar hela Almedalsveckan

Människorättskämpen och baptistpastorn Jesse Jackson är på Gotland - och hyllar Almedalsveckan.
Med många års erfarenhet av internationell politik och demokratiarbete är han djupt imponerad av veckans utbud.
- Almedalsveckan är unik i världen. Det är ett underbart uttryck för demokrati och folk som fritt uttrycker sina åsikter, säger Jesse Jackson.
Foto: Krister Nordin
FAKTA
Jesse Louis Jackson är född i Greenville, South Carolina, 1941. Han är baptistpastor men också en av USA:s mest kända politiskt engagerade personer. År 1971 grundade han organisationen "Operation PUSH", (People united to save humanity) för att hjälpa den svarta befolkningen i landet. Han har även över 40 olika hedersdoktorat vid olika högskolor och universitet, och han föreläser om mänskliga rättigheter och social förändring.
År 1984 och 1988kandiderade han som demokraternas presidentkandidat och fick över 7 miljoner röster i det senare primärvalet. Jesse Jackson har även arbetat tillsammans med Martin Luther King Jr och länge arbetat med olika medborgarrättsliga frågor, bland annat som ledare för "Operation bread basket" .
Vid tillfällen har Jesse Jackson agerat som internationell diplomat och medverkat till att politiska fångar har släppts. I dag arbetar han med den medborgarrättsliga och demokratifrämjande organisationen Rainbow Push.
DEBATTER
Jesse Jackson kom till Sverige i torsdags. På lördagen höll han ett tal inför 50 000 besökare på festivalen Peace and Love. I dag avslutas hans resa med ett besök på Gotland och Almedalsveckan. Han kände till veckan sedan tidigare och passade på att komma till Visby när han ändå var i landet.
- Det är en stad med stil. De vackra husen, gatorna och alla människor. Det är en demokratisk och trevlig atmosfär här, säger Jesse Jackson i en intervju med GT.

Lyssnade på MPDet är en välklädd äldre herre i solglasögon som promenerar till sitt hotell längs Visbys gator. Han berättar att han saknar sin familj och att han gärna skulle ha velat att de skulle se staden.
I söndags lyssnade han på Miljöpartiets tal och i går fanns bland annat Fredrik Reinfeldts tal i hans kalender. Jesse Jackson påpekar att det inte är fritt för alla i världen att anordna en vecka som denna.
- Jag är imponerad. Det är fritt för alla att uttrycka sig och ha åsikter här. Det är många människor som är samlas för att dela sina tankar tillsammans, det pågår verkligen ett demokratiarbete, säger Jesse Jackson.
- Dessutom är det så okommersiellt och trevligt här.

"Fientlig miljö i USA"Det är ännu inte självklart att uttrycka sig såhär fritt överallt i världen och i många länder är yttrandefriheten väldigt begränsad, berättar han.
- I USA har det blivit en så fientlig politisk miljö. Men här är en festlig stämning, vi kan fira demokratin, säger Jesse Jackson.
Han åker hem till Chicago i dag efter sex dagar i Sverige.
Jesse Jackson arbetar med sin internationella organisation Rainbow Push som arbetar för social förändring och medborgerliga rättigheter.